Kalıp Üretimi

Kalıp Üretimi

İnsansız Hava Araçları ve parçaları yaygın olarak kompozit malzemeden üretilir. Kompozit malzeme ile üretim yapmak için ıslak yatırma, vakum infüzyon, prepreg gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemler ile kompozit malzeme üretimi gerçekleştirebilmek için farklı özelliklerde kompozit parça basımına uygun kalıp üretimleri yapıyoruz. Kalıp üretimi gerçekleştirilirken, parça geometrisine uygunluk, pürüzsüzlük ve kolay çıkarmayı sağlamak oldukça önemlidir. Kalıp üretim yöntemlerinden seçilecek uygulama, projenin gereksinimlerine malzemelere ve üretim sürecine bağlı olarak belirlenmelidir. 

Havacılık alanında yaygın olarak kullanılan ve üretimini yaptığımız kalıp üretim yöntemleri başlıca epoksi kalıp, polyester kalıp, alüminyum kalıp ve MDF üzeri kaplamalı kalıptır. İhtiyacınıza yönelik seçeneği birlikte belirliyor ve kalıp tasarımı ile sürece devam ediyoruz. 

İHA ya da parça tasarımınızın üretim için uygunluğunu kontrol edip kalıp tasarımını tamamlıyoruz. Tasarımı tamamlanan kalıplar üretim için hazırlanarak CNC Router ile hassas şekilde işleniyor. Ayrıca kalıp için gerekli hizalama ve birleştirme aparatlarını da üretiyoruz. Kalıp seçeneklerine göre kalıp ömrü ve maliyeti değişmektedir. Aynı zamanda yüzey kalitesindeki hassasiyet farklılık göstermektedir. Size en uygun kalıp seçeneklerini belirlemek için kalıp üretme yöntemlerini ve süreçlerini inceleyebilirsiniz. 

Polyester/Epoksi (Kompozit) Kalıp

Epoksi veya Polyester reçineler, kalıp üretimi için yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Bu yöntemde, öncelikle istenen parçanın erkek (pozitif) modeli hazırlanır. Bu model ahşap malzeme kullanılarak CNC Router ile hassas şekilde işlenir. Ardından modelin yüzeyi pürüzsüzleştirilir. Pürüzsüz yüzeye sahip modele kalıp ayırıcı malzeme uygulanarak reçine döküm aşamasına hazır hale getirilir.  Modelin üzerine tercihe göre epoksi ya da polyester reçine malzeme keçe ile kullanılarak uygulanır. Reçine sertleştikten sonra, oluşan kalıp modelden çıkarılır ve kullanıma hazır hale gelir. Bu yöntem, karmaşık geometrili parçaların üretiminde kolaylık ve sağlamlık sağlar.

Bu yöntem ile yaklaşık 30-35 İnsansız Hava Aracı ya da parça üretimi rahatlıkla yapılabilir. Kalıp tasarımına bağlı olarak kalıp üretim süreci yaklaşık 2 ile 5 hafta arasındadır. 

Alüminyum Kalıp​

Alüminyum kalıplar dayanımı ve mükemmel yüzey hassasiyeti için oldukça iyi bir üretim yöntemidir. Alüminyum kalıp üretimi yönteminde üretilecek parçanın dişi modelleri oluşturulur. Ayrıca kalıp tasarımı içerisinde hizalama pimleri, birleştirme delikleri belirlenir. Modelin işleme operasyonu için uygunluğu kontrol edilir ve CNC Router kullanılarak hassas şekilde işlenir. İşlenen modelin yüzeyi polisaj uygulaması ile pürüzsüzleştirilir. Bu işlemin ardından kalıp kullanıma hazır hale gelir. 

Bu yöntem uzun ömürlüdür ve yüzey hassasiyeti oldukça yüksektir. Ancak üretilecek kalıpların ağırlığı diğer yöntemlere göre fazla olacağından dolayı taşıma ve birleştirme durumlarında zorluk çıkarabilmektedir. Ayrıca kalıp üretim maliyeti diğer yöntemlere göre yüksektir. Üretim süreci parça tasarımına göre yaklaşık 2 ile 5 hafta arasındadır.

MDF Kalıp (Reçine Kaplamalı)​

MDF kalıplar kompozit parça üretiminde hızlı üretim süreci ve düşük maliyet özellikleri ile kullanılan bir üretim yöntemidir. Kalıp üretilmesi istenen parçanın dişi kalıp tasarımı yapılır. Ardından CNC Router ile hassas şekilde işlenir. İşlenen ahşap modellerin yüzeyleri reçine ile sertleştirilir. Yüzey pürüzsüzlüğü için farklı kimyasal malzemeler ve boya kullanılır. Zımpara işlemi ile yüzey parlatılır ve kalıp üretim için hazır hale getirilir. Bu yöntem prototip üretimi ya da az adetli kompozit üretimi için uygun bir yöntemdir. 

Bu yöntem ile yaklaşık 4-5 set kompozit parça üretimi yapılabilmektedir. Uygun kalıp üretim fiyatı ve hızlı üretim süreci ile ön plana çıkmaktadır. Ancak yüzey kalitesi ve kalıp ömrü diğer yöntemlere göre düşüktür. Üretim süreci parça tasarımına göre değişmekte ve yaklaşık 1 ile 4 hafta arasında sürmektedir.

İhtiyacınıza En Uygun Seçenekler İçin