Kompozit Üretimi

Kompozit Üretimi

İnsansız Hava Aracı ve benzer geometrideki parça tasarımlarınızı kompozit olarak üretebilmekteyiz. Kompozit malzeme özellikle havacılık alanında karmaşık parçaların hafif ve dayanıklı şekilde üretilebilmesi için kullanılmaktadır. 

Kompozit üretim, karbon fiber, cam elyaf ve aramid (kevlar) gibi takviye malzemelerin reçine ve takviye malzemeler ile birleştirilme sürecidir. Bu üretim sonucunda metal malzemelere kıyas ile benzer dayanımda daha hafif üretimler gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle hafifliğin önemli olduğu başta havacılık olmak üzere savunma sanayi, yarış sporları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.  

Islak yatırma, vakum infüzyon ve prepreg gibi farklı kompozit üretim süreçlerinden size en uygununu tercih edebilirsiniz. Parça üretim maliyeti ve süresi, istenen özellikler ve tasarıma bağlı olması sebebiyle ekibimiz ile gerçekleştireceğiniz görüşme sonrası belirlenir. 

Tasarlamış olduğunuz modellerinizi kompozit malzeme ile üretmemiz için ekibimiz ile iletişime geçip üretim süreçlerini planlayabilirsiniz. Kompozit üretim süreçleri hakkında detaylı bilgileri aşağıdan edinebilirsin

Malzeme Seçimi

İnsansız Hava araçlarında genellikle karbon fiber, cam elyaf malzemeler ile epoksi reçineler kullanılır. Bunlara ek olarak takviye malzeme kullanımı da mümkündür. Takviye malzemeler ile epoksi bazlı matris malzemeler parçayı bir arada tutar, yük dağılımını sağlar ve kompozit malzemenin mukavetini arttırır. Seçilecek malzemenin üretim yöntemi ve süresine uygun şekilde seçilmesi ve uygulama kurallarına uyulması oldukça önemlidir. Kullanılacak malzemelerin kalitesi üretilecek parçanın dayanımını belirler.

Kalıp Hazırlığı

Polyester, epoksi ya da alüminyum malzemeden üretilmiş kalıplar yüzey temizliğinden sonra kalıp ayırıcı sürülerek parça basımı için uygun hale getirilir. Üretim yöntemine göre karbon fiber, cam fiber takviyeler ve reçine uygun miktar ve ölçülerde hazırlanır.

Kompozit Üretimi

Hazırlanan takviye kumaşlar ve reçine kalıp yüzeyine uygulama tekniğine uyularak uygulanır. Uygulama sonrası parça kalıp ile vakumlanarak parçanın kalıp yüzeyine yapışması sağlanır. Kompozit parça, reçine emilimini arttırmak ve hava kabarcıklarını çıkarmak için sıkıştırılır. Vakum işlemi için özel bir vakum sistemi ve ekipmanları kullanılır. Ardından reçine sertleşmesi ve kürlenmesi için belirli bir zaman beklenir. Bu süre reçine türüne göre değişiklik göstermektedir. 

Kürleme işlemi sonrasında parça kalıptan çıkarılır.

Montaj

Kalıptan çıkarılan parça kenar fazlalıkları kesilerek temizlenir. Üretilecek parça birleştirilmesi gereken 2 bileşenden oluşuyorsa iki kalıp yardımı ile parça montaj işlemi yapılır. Ardından tek parça halinde üretim tamamlanır. Son olarak yüzey temizleme ve zımpara işlemleri gerçekleştirilerek parça tarafınıza teslim edilir. Parça üretim maliyeti ve süresi istenen özellikler ve üretilecek tasarıma bağlı olması sebebiyle daha detaylı bilgi için ekibimiz ile gerçekleştireceğiniz görüşme sonrası belirlenir.